Aan het eind van het derde studiejaar gebeurde het. Niet in één keer, maar sluipenderwijs. Alycia Colijn dacht nog: ach, een beetje stressproblematiek, gewoon even rustig aan doen. Maar het werd al snel duidelijk: dit was een echte burn-out. Maandenlang ontbrak het haar aan energie.
Maar over dat soort dingen praten studenten niet, ontdekte ze. Zoals ze er ook achter kwam dat ze zeker niet de enige was die onderuitgegaan was. Ze richtte een platform op, waar medestudenten hun verhalen kwijt konden.
Eenmaal afgestudeerd en opgenomen in het Young Talent-programma van telecombedrijf KPN zette Colijn haar ‘zendingswerk’ voort, ook al omdat ze merkte dat veel twintigers met essentiële vragen worstelden als: wie ben ik? Waar krijg ik energie van? En hoe ga ik om met de emoties die opkomen als ik even stilsta? ‘Toen wist ik dat ik me wilde uitspreken voor het belang van aandacht voor mentale gezondheid, en dan niet alleen gericht op het probleem maar juist ook op de oplossingen.’
Ze probeert depressies en burn-outs bij haar werkgever beter bespreekbaar te maken en doet dat ook elders. In radioprogramma’s en op Instagram, bijvoorbeeld, heeft ze het over mentale gezondheid. Daarbij kent ze weinig schroom. Ze gaat in op haar eigen problematiek, ‘inclusief anekdotes uit mijn therapie en beschrijvingen van mijn donkere dagen’.
➔ Wapenfeit Maakt mentale zaken bespreekbaar op Instagram, als @selfdevelopmentjunkie.