Terug naar overzicht
emma-raijmakers

Emma Raijmakers (1997)

Medeoprichter Flip the City

2022

Het is het kleinste plantje op aarde, het groeit in stilstaand water en kan zich binnen twee weken vermeerderen van een tot bijna 200.000 plantjes. Op zoek naar een reststroom om een bedrijf mee te beginnen, vonden Emma Raijmakers en haar drie mededeelnemers van de Rotterdamse ‘circulaire stad’ Blue City in eendenkroos het ideale materiaal om aan de slag te gaan.

Het materiaal zit vol eiwitten en zetmeel, maar wordt vooral gezien als overlast in sloten. Hoogheemraadschappen verwijderen het, waarna het in de verbrandingsoven verdwijnt. Flip the City bedacht een tegel van samengeperst eendenkroos, waarin inheemse meerjarige zaden worden verwerkt. Het materiaal wordt zo hergebruikt en het tovert de grijze stadsstoep om in een gevelperkje. ‘Het kroos biedt voeding voor de planten wanneer de tegel afbreekt.’

Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar helpt ook tegen hitte- en wateroverlast in de stad. De volgende stap? Een grotere werkplaats, zodat samenwerkingen met hoveniers en tuincentra opgezet kunnen worden en de tegels straks ook landelijk verkrijgbaar zijn.

➔ Wapenfeit Flip the City hield samen met de gemeente Rotterdam een succesvolle pilot in de wijk Reyeroord, waarbij kroostuintjes gemonitord worden.

➔ Inzicht ‘Om een circulair product op de markt te brengen, heb je een lange adem nodig. Zoek de samenwerkingen op, want veel circulaire kennis is al voorhanden­.’

Foto: Benning & Gladkova